Nekategorizirano

Tukaj sem zate

Tukaj sem zate

Tukaj sem zate. Ne vem, kako ti je ime. Ne vem, od kod prihajaš ali koliko let šteješ. Ne vem niti tega ali si moški ali ženska. Ne poznam tvoje preteklosti in tvoje družine. Še manj mi je znano, kakšne so tvoje sanje in kakšni tvoji strahovi. Našteti ne bi znala niti ene dejavnosti, s katero se rad ukvarjaš. Pa vendar je tvoja zgodba do nekam že spisana, le jaz je še nisem imela priložnosti prebrati. Kdo si? Mi boš dovolil postati del svojega sveta?

Začetki terapije so lahko zastrašujoči za prav vsakogar izmed nas. Nenazadnje se odločimo, da bomo popolnemu tujcu zaupali, ga spustili blizu – vsaj do nekam. Za nekoga je že vstop v samo sobo tisti odločilni, gromozanski korak. Boš dopustil, da skupaj prebereva prvo poglavje tvoje zgodbe? Bilo bi mi v čast. Tako kot bom jaz postala del tvojega sveta in tvoje zgodbe, boš tudi ti postal del moje. Gre za zgodbo življenja, ki ni pisana z nalivnim peresom. Še tako učinkovito brisalno sredstvo ji ne bi bilo kos. Praviš, da bi rad iztrgal ven določene strani? Jih razcefral na najdrobnejše koščke? Jih polil z bencinom in zažgal, spremenil v prah in pepel, tako da nikoli več ne bi ugledal niti ene črke več? Ne moreš. Življenje ni takšno. Kar pa lahko storiš je to, da ponovno prebereš boleče strani, skupaj z mano. Morda ti lahko pomagam čez najtežje odstavke. Morda jih lahko skupaj osmisliva. Mogoče pa bi jih le želel prebrati nekomu drugemu, že samo zato, da so slišani? Tukaj sem zate. Kakorkoli se boš odločil, v vsakem primeru sem tu. Samo poiskati moraš pot do mene. Na to pot te nihče ne more prisiliti.

Morda ti bodo ljudje svetovali, v katero smer pojdi, a na koncu se boš odločil sam. In ko se boš vendarle odločil za smerokaz z napisom »Terapija«, bom že čakala nate. Pogreznjena v obledel fotelj, ti bom ponudila drugega, tistega manj obledelega, bolj prijaznega očesu. Možno, da boš veliko povedal že prvo uro, možno pa tudi, da boš povsem tiho. In tudi to je v redu. Kajti tam bom, dokler ne boš pripravljen na naslednji korak. Čisto lahko se zgodi, da mi boš kdaj očital, da je reševanje tvojih težav s terapijo približno enako učinkovito, kot če bi poskusil drevo posekati z ribo. In nedvomno bodo prišli trenutki, ko boš res tako čutil. A bova šla skupaj tudi čez to. Ker sem tukaj zate.

Obljubljam ti, da mi je mar zate, da čutim s teboj in da bom naredila vse v moji moči, da odpravim delček bolečine, ki jo čutiš, pa če še tako neznaten. Moja želja je, da bi uspela odvzeti toliko bolečih delčkov, da bi se začela kazati vidna razlika. Da bi odvzeti delčki, postavljeni skupaj, tvorili precej veliko gmoto bolečine, ki je prej pritiskala na tvoje srce in trla tvojo dušo pod seboj. A brez tebe mi to ne bo uspelo. Kajti najpomembnejši si ti. Ti, ki si kljub mnogim preprekam, uspel priti do sem, do tega trenutka. Ti, ki si se odločil, da se podaš na neznano, težko pot terapije. Tvoja volja je izjemna in tvoja duša nepopisno močna. Morda se tega sam še sploh ne zavedaš. Pomagala ti bom, da najdeš to moč znotraj sebe. Tukaj sem zate.

Preveri več prispevkov

Pošlji mi sporočilo na: