Online psihoterapija

Spletna oziroma online psihoterapija
V zadnjih letih opažamo porast želje po online psihoterapijah. To torej pomeni, da psihoterapija poteka preko interneta. Dobimo se na online kanalu (npr. Googlemeets, kjer je vse, kar potrebujete, gmail račun ali preko WhatsAppa, telefona…).

Spletno psihoterapijo lahko najdemo pod mnogimi imeni. E-psihoterapija, terapija na daljavo, online terapija, Skype terapija, teleterapija… Gre za obliko psihoterapije, ki je svoj razcvet resnično doživela v času covid-19 krize. Terapevt in klient svoj odnos namreč tvorita preko spletne platforme. Za pogovor uporabljata telefon ali mikrofon in po želji tudi kamero.

Pojavljajo se vprašanja, ali se pri spletni terapiji lahko vzpostavi nek iskren, dober, zaupanja vreden odnos med terapevtom in klientom. Odgovor je da. Kljub morebitnim začetnim zadržkom, mnogo klientov ugotavlja, da je njihova spletna izkušnja zelo podobna tisti v živo. Svojo podporo spletni terapiji je podal celo priznani psihiater in avtor mnogih psihoterapevtskih knjig, Irvin D. Yalom.

Treba je opozoriti na nekaj minusov spletne terapije, ki so po mojih izkušnjah predvsem občasne tehnične težave in pa izguba določenih informacij, ki jih terapevt sicer lahko dobi skozi klientovo celostno podobo (kretnje, mimika…itd.). Obstajajo pa zato mnogi plusi, kot so na primer izjemno lahek dostop do terapije – le par klikov stran, kar nam je, še posebej v trenutnih negotovih razmerah, lahko v veliko pomoč.

Spletna terapija je tudi odlična odločitev za tiste, ki čutijo hud strah in anksioznost, ko vstopajo v nove prostore in situacije. Srečanje preko spleta jim tako daje večji nadzor nad celotno situacijo, kar lahko deluje zelo pomirjujoče.

Večina stvari, ki veljajo za običajno terapijo, veljajo tudi za spletno. Ena od pomembnih stvari, ki se jih mora tudi tu klient zavedati, je njegova kompatibilnost s terapevtom. Še vedno velja, da ni vsak terapevt primeren za vsakega klienta in niti ni vsak pristop primeren oz. najboljši zanj. Tako da se je najbolje naročiti na uvodno srečanje, kjer tako klient kot tudi terapevt začutita, če bosta lahko skupaj delala, gradila in analizirala.

Na kratko:

  • Spletna terapija deluje.
  • Tudi skozi spletno terapijo je moč zgraditi pristen odnos med terapevtom in klientom.
  • Vsak terapevt (ali terapevtski pristop) ni primeren za vsakega klienta, zato se najprej naročite na uvodno srečanje, na katerem lahko predstavimo način dela, vi pa ima možnost »začutiti« terapevta.